Žudančios viryklės

Maisto ruošimas ant atviros ugnies kenkia ir sveikatai, ir gamtai.

Autorius: Michelle Nijhuis
Nuotraukos autorius:

Velykų sekmadienio rytą mažame San Antonio Agvas Kaljenteso (San Antonio Aguas Calientes) miestelyje centrinėje Gvatemaloje Elbija Peres (Elbia Pérez) kartu su seserimi, dukterimis ir aštuoniolikos mėnesių anūku susispietė prie virtuvės stalo. Ant jo stovi didelis tamalės indas - tai garuose troškintas aštrios mėsos ir kukurūzų tešlos įdaras, vyniojamas į bananų lapus. Kambaryje klega balsai, juokas, akis graužia dūmai ir kyla gilus gerklę draskantis kosulys.

Problemų atsiranda ne todėl, kad šeima neturėtų veikiančios viryklės. Tiesą sakant, aliuminio lakštais dengtoje virtuvėje - statinio, kuriame gyvena 45 plačios giminės nariai, dalyje - stovi net trys viryklės. Tačiau dviejų degiklių viryklės dujų balionas baigėsi, o E. Peres šeima neturi pinigų jo papildyti. Tarptautinės pagalbos grupės padovanota ekonomiška malkomis kūrenama krosnis, atrodanti kaip betoninis cilindras iki kelių, per maža tamalės puodui. Todėl, kaip ir kiekvieną mėnesį, E. Peres užkūrė seną, iš kelių plytų sudėtą, malkomis kūrenamą krosnelę. Iš jos dūmai kamuoliais veržiasi tiesiai į virtuvę, bet tai įprastas nepatogumas, visai menkas, palyginti su bandymais gauti pakankamai maisto ir kuro.

Plačiau skaitykite rugsėjo mėnesio numeryje.

 

Rašyti komentarą
Vardas*
El. paštas
Komentaras*
 
KOMENTARAI (0)
Komentarų nėra.

2017 rugsėjis

Dar Šiame numeryje:

Ką reiškia būti sveikam
Valgyk, gerk ir būk atsargus
Psichinės sveikatos atvaizdas
Bakterijas naikinanti piktžolė
Iš naujo atrastas lytėjimo pojūtis
Penas mintims
Skaitymas iš lūpų
Dirbtinė gimda neišnešiotiems kūdikiams?
Vaisingos žuvys - dovana laboratorijoms