Kelionė su prieskoniu

Surasti kardamoną pasirodė esanti ne tokia ir lengva užduotis.

Autorius: Mike Ives

Kelionė su prieskoniu
Nuotraukos autorius:

Kalnų slėnyje, kur stovėjome mudu su Lang (Lang), nepažįstamasis su pneumatiniu šautuvu išdygo lyg iš po žemių. Išsyk pamaniau, kad bus įdomu.

„Labas. Mes pasiklydom, - pasakė Lang, apsivilkusi tradicinę rankomis austą palaidinę bei tampres ir apsiavusi guminius batus. - Ar nematei mano giminaičių? Septynių vyrų ir dviejų moterų?"

Toje vietoje atsidūrėme visą dieną motociklais kretėję duobėta kalnų perėja, brisdami per upes, siekiančias iki kelių, kopdami serpentinais ir net apeidami vieną nuodingą gyvatę. Jau buvome arti tikslo - migdolinių kardamonaičių miško ant gretimos viršukalnės, bet tarp krūmų ir laukinių gėlių niekaip negalėjome rasti ten vedančio tako. Lang vyras Duongas (Duong) buvo ką tik nuklydęs jo paieškoti.

Kaip paaiškėjo, Lang ir mūsų sutiktas medžiotojas buvo iš to paties kaimo netoli Hoang Lieno (Hoang Lien) nacionalinio parko. Jis prisipažino jau daug metų parke renkantis kardamoną ir tiksliai žinojo, kur jos artimieji įsirengė stovyklavietę.

Į šį parką - raižytų kalnų ir slėnių regioną prie Vietnamo ir Kinijos sienos - atėjome pažiūrėti, kaip laukinėje gamtoje renkamas kardamonas. Giang Ti Lang (Giang Thi Lang) ir Ngujenas Dan Duongas (Nguyen Danh Duong) gretimame Sa Pa (Sa Pa) mieste dirba žygių vedliais. Lang šeima augina kardamoną Hoang Lieno kalnuose nuo XX a. paskutiniojo dešimtmečio ir dabar jos jaunėlis brolis Čo (Cho), vadovaujantis kasmetinei šeimos ekspedicijai derliui surinkti, leido man prisidėti.

Plačiau skaitykite vasario numeryje.

2020 vasaris

Dar Šiame numeryje:

Platesnis žvilgsnis į juodaodžius išradėjus
Svarbūs atradimai
Į audrą
Kaip pakurstyti skėrių antplūdį
Tirpstantis nuotykis
Laikas miške
Itališkos taro kortų šaknys